Közzétéve:

Sok autószerelő lehúzásból él véleményre a kommentek

A Sok autószerelő lehúzásból él című cikkre a kommentek, hozzászólások, reakciók alább olvashatók:
– Ne csak az autószerelőket húzzuk ám le. A szakmák legtöbbje ilyen. Lásd az építőipart (jön a kőmíves, rak valami gérbe falat: ‘majd a vakolat eltakarja’, jön a másik szaki, aki vakol: ‘majd a festő legletteli’. aztán jön a festő, ráken egy vödör Diszpi-t, aztán közli az ügyféllel, hogy ez van babám…), de a szolgáltatóipar bármelyik ágát (klímaszerelő villanyszerelő, aki 15e-ért rakja be a klímát, okosba’… persze 2 hónap után a klíma megáll, emberünket meg nem lehet már utolérni…).
De említhetném az orvost, a politikust, a jogászt, postást, és még sok más ‘szakit’…

szerszambolt-csini-szerelo-lany

– Az ügyfelek érdekében csinálhatna valaki egy olyan szolgáltatást, hogy valamilyen méltányos díjért ki lehetne bérelni egy autókhoz konyító embert, aki elkísérné a fogalmatlan ügyfelet a szerelőhöz, és megakadályozná, ha nagyon le akarják húzni. Amilyen pénzeket elkérnek a szerelők, néhány ezer plusz forintot megérne ez az ügyfélnek, hogy ne húzzák le tízezrekkel.
– Szerencsére a subarus berkekben van kiváló, szerény szerelő, vagy inkább autójavító- és építő mester. mitsukat és bömbiket is szereti…
– Én is most vagyok túl egy építkezésen. Miért nem tudnak az emberek legalább hetente kimenni megnézni a házat? Meg fontos folyamatoknál ott lebzselni és nézni, hogy mit ront el a mester? Én ott voltam, amikor elkezdte hevesen szidni a téglát (ezzel a szarral nem lehet dolgozni) a kőműves akkor mondtam neki, hogy mester úr. Jöjjön már közelebb… Még meg volt sértődve, hogy elzavarom a picsába… A koszorút azt úgy öntötték, hogy közöltem előre, hogy szar meló lesz szétverni az egészet ha nem leszek megelégedve. A műszaki ellenőr mondta, hogy nagyon szép lett…
– Mi köze van a vevőnek ahhoz, hogy milyen áron szerzi be az adott alkatrészt a szerelő? És hogy mi mennyibe kerül? Honnan a p*csából ért hozzá, mennyi egy műhely rezsije, milyen adókat kell befizetni, milyen kiadások vannak pluszban, hogy az imádott thaliád újra üzemképes legyen? Ha annyira ért hozzá, miért nem szerel otthon? Jaaaaa, mégiscsak k*rva sok pénzbe van az?
– Az a szaki aki nekiáll, becsülettel megcsinálja, nyomatékra húzza, és bezsírozza az utolsó csavart is, az elkér X összeget, és ebből aligha marad neki valami. A márkaszervizek, lehúzásra szakosodott emberek elkérik ugyanazt az X összeget, a tákolásért, “majd a csavar összehúzza” megoldásokért. A vevőnek mindegy, neki megjavították az autóját. Ugyanannyit fizet itt-is ott-is. Az becsületes hozzáértők szerényen, kis műhelyekben, házilag készített célszerszámokkal, jó javítást végeznek. A magukat nagy pofával hirdető multimárkás szervizek vagy akár márkaszervizek, ahol jó munkavégzéssel kábítják az embert sokszor olyan gányolást adnak ki a kezükből, hogy csak leshetjük. Így van ez évtizedek óta, aki becsületes az sajna éhen döglik, lecsúszik, eltűnik. Legjobb trükkről nem volt szó a cikkben: egy autóból 1 liter üzemanyag. Réginél cső a tankba, újnál üzemanyag-vezeték leköt. Minden gond nélkül sokan csinálják, egy nagyobb szervizben napi 8-10 autó megfordul (van, hogy az üzemanyag leszívása több időt vesz igénybe mint a kiégett rendszámvilágítás cseréje)…hétvégére tele a tank.
– Eszembe jut egy régi eset: Valami bagatell hibával vittem egy jó nagy szervizbe az autómat, ahol haver csinálta mindig. Majd közölte: ha már itt a vas, cseréljünk olaj-, légszűrőt, gumiharangokat, apróságokat, stb. KÖrbejárta a javításra váró azonos típusokat, átnézte, majd a talált viszonylag új alkatrészeket lecserélte az enyémből kioperált régi, elmocskolódot szarokkal.
Csöppet sem vagyok büszke a történetre, a mentségem is max. annyi (ez is inkább csak magyarázkodás), hogy nagyon fiatal, felelőtlen kis surmó voltam, de azért nem hiszem, hogy hasonló dolgok ne történnének ma is.
– Az emberek akkor elégedettek, ha azt hallják amit akarnak. Hogy mi van mögötte az nem lényeg.
Sokan az okos megoldásíikat hozzák fel példának ha “van ismerősöd a Unixnál…”, “Ezer forin munkadíjat. A szíjat én vittem.”, de ha felületesen is végigszámolnák az 5000 ezer forintos órabér legálisan miből tevődik össze és neki kellene ebből fennatratni a céget akkor sírnánmak, hogy milyen kevés az a pénz.
Személyes tapasztalatom, hogy bármely szakmában vannak jó szakik akikért sorban állnak az ügyfelek. Persze nem a legolcsóbb emberek, de ők a feladatot oldják meg. Talán ezt is be kellene mutatni egy-egy cikkben, hogy az emberek észrevegyék a jó munka értékes.
– A cikk nem forszírozza, hanem hogy a szerelők egy része a nagyker áras alkatrészárból pótolja az alacsony munkadíj miatti kiesést. én mindig konkrétan megmondom az ügyfélnek, hogy ennyi a listaár, de én nagykerár+szállítási költségen szerelem be a cuccot. néha egy filléres alkatrész ára így megugrik, viszont ott van másnap, azonban a többezer ft-os alkatrésznél már más a képlet, ahol ugye leugrik egy elég jelentős százalék… így a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad.
– Jattolni kell, ez a kulcs.Márkaszervízben meg átlag akárhol össze lehet cimbiskedni mindenkivel, így például a márkaszervizben nem hogy normálisan megcsinálják, és nem lopnak ki semmit, hanem még a jatt is visszajön, mert mit tesz Isten, a számlán ott lesz mint kedvezmény…de gyakorlatilag mindenhol nyerő a jatt.( sorban állás spórolására, jobb cuccokra stb ). Sok fillérbaszó persze visszakéri a 20 FT ot és csodálkozik.Mindenki a piacról él ennyi.Ha nem kap zsebbe, akkor lehúzza rólad.Én inkább adok, más a hangulat is, a munka is rendesen el van végezve, ennyi.Aki meg fillérbaszó, ne csodálkozzon ha minden területen csak szív.
– Én Szegedre hordom a BMW-t, a szerelőm inkább csak 1995 előtti BMWt vállal, és mindig van mit csinálnia. Az alkatrészt beker áron adja, ellenben a 2000 ft-os órákat mindet kifizetem. Elsőre soknak tűnik az óraszám, másodikra rájövök, hogy olcsó, és korrekt velem, hiszen indokolt a munka mennyisége, sőt. Az meg külön szerencse, hogy Dunakeszin van megbízható bontott alkatrész forrás, így lesz valamikor tempomatom is végre. És azért nem váltok a konkurens márkára, mert ott nem ismerek ilyen specialistákat. Plan B: tényleg venni kell egy béka Corollát, ahol ez nem probléma. De bonyolult autó+szervízes ismeretének hiánya=rossz oldali orális szex… A márkaszervíz BMW fronton vicc, az alapjáraton remegő motor szerintük egy hathengeresnél normális. Aztán csak egy cső volt kirepedve. Évek óta.
– Az alkatrészáron nyerni csak akkor lehúzás, ha előtte az ügyfélnek a listaárat hangoztatta. Ha csak a javítás teljes költségében állapodtak meg, akkor nem. Ami nekem nem tetszik, a makacs hibák oly módon történő javítása, hogy kicserélik a leggyanúsabb alkatrészt, aztán, ha nem jött be, akkor a másodikat, harmadikat, stb. Persze mindent kifizettetve az ügyféllel.
A utolsó “állandó ” szerelőm az egyébként korrekt javítás során elszórt egy párszáz forintos műanyagfedelet, ami később sem lett meg. (?!?!) Nem tetszett a hozzáállása, én akár bontóból vagy netről is szereztem volna másikat az ügyfélnek, de neki -úgy látszik- nem volt fontos. Megértem, hogy nem jó üzlet fedelet vadászni, miközben hegyekben áll az udvaron a javítandó autó, de becsület is van a világon. Illetve, csak volt. Én azóta nem mentem hozzá.
– Nekem király szerelőm van. Nagyon lelkiismeretes, ingyen dolgozik, és nagyon odafigyel és kizárólagosan nekem dolgozik. Ja azt nem mondtam hogy magamnak szerelek :) Saját magamon tudom, hogy bármit meg lehet csinálni. Spec. szerszám ritkán kell, azt meg úgy is érdemes megvenni, ha csak magamnak is.
Szakkönyveket is megveszem az adott járművemhez, bár néha azok is hazudnak, de sok sz..ástól kíméli meg így is az embert ha elolvassa az aktuális fejezetet. Párszor próbálkoztam szerelőkkel, amikor nem volt időm. Aki maga szereli a gépeit és tudja mi munka, főleg rutin nélkül, megcsinálni valamit, az tudja hogy az 5000forint órabér nem is vészes. Nekem megérne bőven ennyit, hogy elvégezzék helyettem a munkát, mivel ennél én többet keresek a rendes munkámmal.
Azonban elvittem, hogy cserélje ki a kerékcsapágyat és a kerékagyat mert szét van gyalázva. (tudom, mivel nem volt hozzá alkatrész, én gányoltam meg) Erre kicserélte az összes gömbcsuklót, rugót, lengéscsillapítót, a kerékcsapágyra meg ráhúzott mondván jó az még. OK, tényleg szar volt az amit kicserélt rajta, mert megmutatta mit vett ki és én tudom is hogy valóban azok voltak benne, de a kerékcsapágy kóválygása volt a fő problémám, ami persze azóta megint kóvályog. Nem egyszerűbb lett volna egy munkával azt is kicserélni? Persze arra számít hogy viszem vissza és újra lehúzhat egy szétszedéssel, de téved. Inkább összeraktam magamnak egy hidraulikus prést, vettem rugóösszehúzókat, és megcsinálom magamnak… ezt is…a szabadidőmet feleslegesen pazarolva.
– Itt sokan nem látják, át hogy MINDENKI a haszonból él. A pék, a borász, a hamburgeres, a rockzenész… A befektetésnek meg kell térülnie, legyen az kelesztőgép, tech-műszer vagy marshall erősítő. lehet basztatni az autószerelőket a drága munkadíjért és alkatrészárakért, de ha nem tetszik akkor tessék otthon szerelni, beszerezni a dokumentációt, az alkatrészkatalógust, járkálni az alkatrészek után. Ilyenkor jön a kopp. Kellene a célszerszám, alkatrészismeret, stb. Sok hülyének fel sem tűnik, hogy a rengeteg utánajárás mennyi idejét meg pénzét emészti fel, de a büszkeség meg hajtja, hogy ő akkor is megoldja, de nem fizet ki ennyi óradíjat. Ezek azok az emberek, akiktől ha kérdezed, hogy milyen autóhoz kell az alkatrész, csak annyit tud kinyögni, hogy opelhez. Hogyhogy milyenhez? Piros kombihoz. És nem tudja elképzelni, hogy márkán belül típusonként még azonos évjáraton belül is változnak a cikkszámok, ha elkéred a forgalmit akkor meg meg van győződve róla, hogy csak azért kell az alvázszám mert el akarod lopni az autót. Annyi önérzetes nagytudású gyökér műszaki zseni fordul meg a műhelyekben, aki azt hiszi, hogy csak mert frissen lediplomázott valahol akkor ő már mindenhez ért és övé a világ, nehogy már egy autószerelő mondja meg neki a tutit meg húzza le, hogy aki nem ilyen helyen dolgozik el sem tudja képzelni. Bazmeg ezek raknak paplant a dízel motorterébe és állítják, hogy télen jobban indul. Áhh, nem is érdemes ragozni…
A Szerszámbolt üzletünkben ha vásárolsz, vagy a szerszám webshopban rendelsz, semmi ilyesmire nem kell számolnod. Korrekt szerszámokat kapsz, kedvező áron.